VW Golf GTI forum - historia, dane techniczne, dyskusje Strona Główna
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
poduszki powietrzne
Autor Wiadomość
kowalikusus1 
2

Auto: VOLKSWAGEN GOLF V
Wysłany: 2009-10-27, 23:31   poduszki powietrzne

Witam,
sytuacja jest następująca - moja siostra dostała w prezencie golfika 3-ójeczke... tylko kompletnie nie ma żadnej historii tego samochodu..
i tu pytanie, bo chodzi głównie o bezpieczeństwo, istnieje jakiś prosty "domowy" sposób, mówiący jak sprawdzić czy poduszki powietrzne są "safe and sound" czy już było "big booM" i tylko zaślepione miejsca po nich?

a i symulacja wypadku raczej nie wchodzi w rachubę :lol: :lol:

majkel
2

Auto: Golf III
Wysłany: 2009-10-28, 07:35   

jedyny pewny na 100% sposób to odłączyć akumulator i odczekać conajmniej 30min, odkręcić zaślepkę z kierownicy i najzwyczajniej sprawdzić czy tam jest :lol: . Nawet wtyczki od poduchy nie trzeba odłączać. :roll:

jacek
2

Wysłany: 2009-10-28, 16:49   

Na początek wypadałoby sprawdzić czy kontrolka poduchy świeci się po przekręceniu kluczyka w stacyjce, a po paru (3-4) sekundach gaśnie.

Lampka ta, nie ma prawa zapalać się/gasnąć razem z inną kontrolką, przyjrzyj się czy nie ma takiej prawidłowości, dodatkowo nie ma ona prawa się świecić po zgaszeniu silnika, w razie jeśli cokolwiek z tego istnieje to znaczy, że ktoś połączył kontrolkę poduchy z inną kontrolką dla zmylenia laika.

oksy
2

Wysłany: 2009-10-29, 07:40   

Majkel: po co czekać 30min, robiłem to już 2 razy zawsze bez odczekiwania :?:
Pytam się, bo chcę wiedzieć, czy to tylko przypadek, że wszystko wyszło, a robiłem coś nie tak :-P .

Ja bym proponował taką operacje
odkręć schowek/półeczke pasażera. Sprawdź (od dołu) czy jest poduszka, za zaślepką.

Proponuje także pooglądać podłużnice, w zasadzie wszystko pod machą, wszystkie plastyki powinny być nie popękane na swoim miejscu... plastik na podszybiu po małej stłuczce może popękać - gniecie go maska - to będzie znakiem, że ktoś bawił się golfem nie tak jak trzeba :roll:

marekcki
2

Auto: Golf V Variant 2.0 TDI
Wysłany: 2009-10-29, 15:37   

oksy napisał/a:

powinno się to robić na wszelki wypadek - podobno czeka się, żeby mieć pewność, że kondensatory na 100% się wyładowały, i "nie ma prądu"
w sumie też mnie to dziwi trochę ale takie są zalecenia to "na wszelki wielki" ...
wg mnie zdecydowanie najlepszy sposób to odkręcenie półki pasażera..
pozdrawiam

kowalikusus1 
2

Auto: VOLKSWAGEN GOLF V
Wysłany: 2009-10-29, 18:19   

Wielkie dzięki wszystkim, nie spodziewałem się tak wyczerpujących temat wypowiedzi...
Poduszki sprawdzone wszystko sii

majkel
2

Auto: Golf III
Wysłany: 2009-10-30, 18:12   

Cytat:

a no dlatego, że może nie pójść tak dobrze jak Tobie i najzwyczajniej w świecie wyskoczyć błąd... i będzie buba, a nie bezproblemowe sprawdzenie...

Ares
2

Wysłany: 2010-11-12, 14:54   

Pomimo, że temat został niemal wyczerpany, a problem przez pytającego rozwiązany, chciałbym dodać swoje 3 grosze, jeśli pozwolicie.
Wszystkie domowe sposoby tutaj opisane są zapewne skuteczne, ale tylko wtedy, jeśli posiadamy choćby lakoniczną wiedzę na temat samochodów i ich naprawiania, użytkowania. Problem pojawia się, jeśli nie znamy się na autach albo bardzo nam zależy na tym, żeby żaden przypadkowy „problem” nas nie spotkał (jak w przypadku odłączania akumulatora).
Uważam, że w sytuacji, kiedy nie jesteśmy sami wystarczająco kompetentni do sprawdzenia takich rzeczy najlepiej wybrać się do przysłowiowej złotej rączki, niż wydawać wielką kasę w serwisie.

kowal
2

Wysłany: 2011-01-14, 00:24   

O kurczę, nie miałem pojęcia, że to może być takie proste. Spodziewałem się raczej jakiś skomplikowanych teorii i temu podobnych historii, a tutaj proszę :) Nonono, jestem pod wrażeniem, a przy okazji, gdyby (tfu, tfu) zdarzyła mi się podobna nieprzyjemność, to już będę wiedział, co zrobić :)

Odpowiedz do tematu