Auto: VOLKSWAGEN GOLF V
Wysłany: 2009-10-27, 23:31 poduszki powietrzne
Witam,
sytuacja jest następująca - moja siostra dostała w prezencie golfika 3-ójeczke... tylko kompletnie nie ma żadnej historii tego samochodu..
i tu pytanie, bo chodzi głównie o bezpieczeństwo, istnieje jakiś prosty "domowy" sposób, mówiący jak sprawdzić czy poduszki powietrzne są "safe and sound" czy już było "big booM" i tylko zaślepione miejsca po nich?
a i symulacja wypadku raczej nie wchodzi w rachubę
jedyny pewny na 100% sposób to odłączyć akumulator i odczekać conajmniej 30min, odkręcić zaślepkę z kierownicy i najzwyczajniej sprawdzić czy tam jest . Nawet wtyczki od poduchy nie trzeba odłączać.
Na początek wypadałoby sprawdzić czy kontrolka poduchy świeci się po przekręceniu kluczyka w stacyjce, a po paru (3-4) sekundach gaśnie.
Lampka ta, nie ma prawa zapalać się/gasnąć razem z inną kontrolką, przyjrzyj się czy nie ma takiej prawidłowości, dodatkowo nie ma ona prawa się świecić po zgaszeniu silnika, w razie jeśli cokolwiek z tego istnieje to znaczy, że ktoś połączył kontrolkę poduchy z inną kontrolką dla zmylenia laika.
Majkel: po co czekać 30min, robiłem to już 2 razy zawsze bez odczekiwania
Pytam się, bo chcę wiedzieć, czy to tylko przypadek, że wszystko wyszło, a robiłem coś nie tak .
Ja bym proponował taką operacje
odkręć schowek/półeczke pasażera. Sprawdź (od dołu) czy jest poduszka, za zaślepką.
Proponuje także pooglądać podłużnice, w zasadzie wszystko pod machą, wszystkie plastyki powinny być nie popękane na swoim miejscu... plastik na podszybiu po małej stłuczce może popękać - gniecie go maska - to będzie znakiem, że ktoś bawił się golfem nie tak jak trzeba
Majkel: po co czekać 30min, robiłem to już 2 razy zawsze bez odczekiwania
powinno się to robić na wszelki wypadek - podobno czeka się, żeby mieć pewność, że kondensatory na 100% się wyładowały, i "nie ma prądu"
w sumie też mnie to dziwi trochę ale takie są zalecenia to "na wszelki wielki" ...
wg mnie zdecydowanie najlepszy sposób to odkręcenie półki pasażera..
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum