VW Golf GTI forum - historia, dane techniczne, dyskusje Strona Główna
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obroty 1.6
Autor Wiadomość
Maksymilian
2

Wysłany: 2011-01-14, 20:54   Obroty 1.6

Golf mojej koleżanki, to trójeczka 1.6 z roku 97. Ma ona problem z wchodzeniem na wyższe obroty. Po dotarciu do ok. 4- 5 tysięcy samochód nie chce piąć się wyżej, chociaż powinien przecież dochodzić do 7 tyś. Po wizycie u elektryka okazało się, że jest uszkodzony czujnik Halla, ale jego wymiana niczego nie dała.
Gdy tylko usunie się ten błąd to silnik chodzi normalnie do 7 tyś, ale jak tylko zgaśnie silnik i odpali go się od nowa błąd dalej wyskakuje.
Błąd powtarza się za każdym razem, kiedy po naprawie wyłączy się silnik.
Czym może to być spowodowane?

trollu 
1

Auto: VW Golf Mk3 GTI CC
Wysłany: 2011-01-19, 00:01   

jaki silnik?! nie miałem nigdy do czynienia z 1.6 ale u Ciebie jest 8v czy 16v?
przypadłość typowa dla uszkodzonego halla, wiem z autopsji. co do błędu - w niektórych, przynajmniej u mnie w 2.0 ADY halla zawsze na VAGu pokaże - tak jest i koniec. nie rozumiem czemu dalej nie wkręca się do końca. masz czujnik położenia wału korbowego?
być może ( jeżeli go masz) jest uszkodzony, wtedy hall jest tylko czujnikiem wspomagającym, główne skrzypce gra ten od wału.
halla nowego założyłeś czy używkę? i czy jakiś markowy czy chinola? bo jak chinol to ja bym go w kosz od razu wywalił.

Odpowiedz do tematu