Golf mojej koleżanki, to trójeczka 1.6 z roku 97. Ma ona problem z wchodzeniem na wyższe obroty. Po dotarciu do ok. 4- 5 tysięcy samochód nie chce piąć się wyżej, chociaż powinien przecież dochodzić do 7 tyś. Po wizycie u elektryka okazało się, że jest uszkodzony czujnik Halla, ale jego wymiana niczego nie dała.
Gdy tylko usunie się ten błąd to silnik chodzi normalnie do 7 tyś, ale jak tylko zgaśnie silnik i odpali go się od nowa błąd dalej wyskakuje.
Błąd powtarza się za każdym razem, kiedy po naprawie wyłączy się silnik.
Czym może to być spowodowane?
jaki silnik?! nie miałem nigdy do czynienia z 1.6 ale u Ciebie jest 8v czy 16v?
przypadłość typowa dla uszkodzonego halla, wiem z autopsji. co do błędu - w niektórych, przynajmniej u mnie w 2.0 ADY halla zawsze na VAGu pokaże - tak jest i koniec. nie rozumiem czemu dalej nie wkręca się do końca. masz czujnik położenia wału korbowego?
być może ( jeżeli go masz) jest uszkodzony, wtedy hall jest tylko czujnikiem wspomagającym, główne skrzypce gra ten od wału.
halla nowego założyłeś czy używkę? i czy jakiś markowy czy chinola? bo jak chinol to ja bym go w kosz od razu wywalił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum