Być może nie jest to nic złego, tylko zwykłe spięcie, lub coś w tym stylu, niemniej jednak problem ten jest bardzo denerwujący i sprawia, że coraz częściej ja podwożę kolegę, zamiast on mnie ;)
Otóż w trakcie jazdy zapala się kontrolka oleju i wydaje dziwny dźwięk. Nie wiem jakie jeszcze szczegóły mógłbym podać więc trochę suchych faktów:
rocznik '93, przebieg 280 tys, 80 tys przejechane na LPG.
W Golfie III, to właściwie jest temat rzeka, więc mógłbym pisać i pisać :)
To jest kwestia źle podpiętego, a być może nawet uszkodzonego czujnika ciśnienia oleju. Problem polega na różnicy ciśnień oleju w stosunku do obrotów. Nie jest to spowodowane zaniedbaniem, tylko jest to taki urok tego Golfa.
Konkludując w związku z błędną zamierzoną wartością czujnika mierzącego ciśnienie mamy informacje, że jest ona nieprawidłowa.
Polecam zrewidowanie czujników i prawidłowości ich podpięcia. Nie grozi to niczym strasznym ;)
Ja niestety nie jestem tak spokojny jak kolega powyżej, bo moim zdaniem to typowy objaw zużytego silnika. Miałem do czynienia z takim modelem z roku'93 z silnikiem 1.9 TD z przebiegiem poniżej (nieznacznie) 700 tys. km. Co się okazało? Zużyte łoża wałka rozrządu i wału korbowego przepuszczały olej jednocześnie powodując jego spienianie się.
Niestety jest to bardzo zła wiadomość, ponieważ nie pomogą żadne starania. Nawet wymiana pompy.
Należy dolewać dodatek zagęszczający.
po pierwsze primo - jaki silnik?! rok i przebieg niewiele mówią. chyba że chcesz czytać milion postów nic nie wnoszących.
sprawdź czujnik(i) oleju, może coś nie łączy. poziom oleju w normie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum